Bereikbaar op
+31 (0) 610990593

Wat is het verschil tussen haptonomie en haptotherapie? 

 

Haptonomie

Het Griekse woord “hapsis” betekent tast en “nomos” verwijst naar regels, wetten.
Onder haptonomie wordt verstaan: de leer, de theorie van het gevoel en het gevoelsleven. Het is geen therapie.

In de haptonomie staat voelen centraal. De tast is het eerst ontwikkelde zintuig en is verbonden met alle andere zintuigen en het denken. Door het vermogen naar binnen te voelen houden we contact met onszelf: onze gevoelens, verlangens en emoties. Door het vermogen naar buiten te voelen kunnen we ons op de omgeving afstemmen.

Haptonomie helpt om jezelf als geheel terug te vinden en weer naar je lichaam te luisteren.
Het helpt om gevoelens de ruimte te geven en te dragen.

 

Haptotherapie

Haptotherapie is de therapeutische toepassing van de haptonomie. Het uitgangspunt van haptotherapie is dat jij je bewust bent van jezelf.

Als je problemen ervaart, bv. door pijn, onveiligheid of angst, nemen denken, willen en moeten vaak de overhand. Je gaat in de overlevingsmodus, trekt je gevoelsmatig terug en verbreekt daarmee het contact met jezelf en de buitenwereld. Wanneer je te ver van je gevoel verwijderd bent ervaar je op den duur ongenoegen en klachten.
“Ik voel mij niet mezelf” is een veelgebruikte uitdrukking in de praktijk.

In de haptotherapie kom je weer in contact met je gevoel. Je gaat naar je lichaam luisteren. Daardoor leer je jezelf als persoon beter kennen. Je gevoel doet weer mee in het contact met anderen, het maken van keuzes en het stellen van grenzen. Je kunt je beetje bij beetje losmaken van oude patronen en nieuwe mogelijkheden leren kennen. Dit gebeurt door directe aanraking op de bank, het aanbieden van ervaringssituaties met materialen en in gesprek.

Soms kunnen lang weggestopte gevoelens en emoties aan de oppervlakte komen. Door ze toe te laten en te uiten kunnen ze alsnog een plaats in het leven krijgen. Je kunt steeds meer worden wie je wezenlijk bent.